Román Adózás

Milyen adók vannak Romániában?

Társasági Adó

Vagy Min. 1 alkalmazott esetében 1% a teljes forgalomból fél Millió Euró éves árbevételig

1%

AFA

19%

Osztalékadó

8%

Ezen adózási feltételek 2023 január 1-től érvényesek. A korábbi adózás 2022 december végén megszűnik.

Akkor tekintse meg Adózás Románia 2023 leírásunkat is.

Tárgyilagosan

A román adórendszer nem túl bonyolult. A társasági adó alapesetben 16%. Egy új cég megalakulásakor a vállalkozás automatikusan a 16%-os kategóriába kerül. Ez a 16% akkor csökkenthető le 1%-ra, ha a cég rendelkezik legalább 1 teljes idejű alkalmazottal. Ezen adóforma fél millió euró éves árbevételig érvényes. Abban az esetben ha a KFT meghaladja az fél milliós árbevételt, akkor egy másik társasági adókategóriába sorolódik át, ami azt jelenti, hogy az 0,5 millió eurós (kb 200 millió Ft) árbevétel fölötti összegre már 16%-os tátsasági adót számol az adóhivatal, amit viszont már a költségek levonása utáni tiszta nyereség után kell fizetni, tehát nem a teljes forgalom után, hanem forgalom mínusz költségek, és a megmaradt profit 16%-át kell befizetni az államkincstárba. Vissza a Cégalapítás Romániában Főoldalra!

Egy román KFT évi 25 Millió Ft árbevételig maradhat alanyi ÁFA-mentes, efölött már kötelező az ÁFA-regisztráció. ÁFA-mentes cégek is rendelkezhetnek Közösségi Adószámmal, ami alkalmas a szolgáltatások ÁFA-mentes kiszámlázására külföldi cégek felé évi max. 25 Millió Ft-ig. A szolgáltató cégeknek járó Uniós Adószámmal maximum 10.000 EUR-ig lehet termékeket vásárolni ÁFA-mentesen külföldről.

Természetesen az ÁFA-mentes kategóriába tartozó cégek is rendelkezhetnek EU-s adószámmal, ami alkalmas a szolgáltatosok más EU-s államok fele történő ÁFA-mentes számlázásra.

A román minimálbér 2500 RON, kb 200.000 HUF bruttóban, ami Nettóban kb 120.000 HUF-ot jelent.


2009-2019 Nagyvárad, George Enescu utca 3 szám. Email: info@eumedjob.eu
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți