Adozas2023

Román Adózás 2023-tól

A román adórendszer némileg megváltozik 2023 január 1-től. Amiben érintettek ügyfeleink is, tételesen a következő módosításokról van szó:

  • Osztalékadó 8%-ra emelkedik az eddigi 5%-ról
  • 1%-os Társasági Adósáv megtartásához kötelező 1 alkalmazott
  • 500 ezer Euró éves árbevételig maradhat az 1%-os TAO
  • 9%-ra emelkedik 5%-ról a szállodaipari ÁFA

Ezen emelések közül 3 közvetve érinti mindazokat, akik romániai cégalapítást terveznek.

Az eddigi adótörvények 2016-ban léptek hatályba, az üres államkassza azonban megköveteli, hogy adót emeljen a román parlament, hiszen a közterhek megnövekedését valamiből finanszírozni kell.

Mindezek ellenére még mindig sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet fenntartani egy román céget, mint bármely más európai céget, hiszen az osztalékadó ezután is csak feleannyi lesz, mint Magyarországon, a társasági adóról pedig ne is beszéljünk, hiszen amúgyis kötelező mindenütt hogy alkalmazottja legyen egy vállalkozásnak, itt Romániában viszont ennek fejében minimális 1% adót vár el cserébe az állam. Ha mégsem alkalmazunk senkit, abban az esetben 16%-os alap társasági adóval kell számolnunk.

Ebben az esetben érdemes tudni, hogy egy minimálbéres alkalmazott után a fizetendő járulék 220 Euró körüli összeget tesz ki, ami éves szinten durván 2600 Eurót jelent.

Ha viszont meghaladjuk cégünkkel az éves fél millió Euró árbevételt, abban az esetben az efölötti összegre már automatikusan 16%-os társasági adót számol az adóhivatal. 500 ezer Euróig azonban mikrovállalkozásnak számít a cég.

2009-2019 Nagyvárad, George Enescu utca 3 szám. Email: info@eumedjob.eu
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți