EURÓ

Romániában euróban számolnak

Románia nemzeti valutája a román lej, melynek rövidítése RON.

A román köztársaság már másfél évtizede az Európai Unió tagja, azonban a helyi fizetőeszköz még mindig a RON. A politikai döntéshozók az EURÓ bevezetési céldátumának a 2020-as évek végét jelölték meg, ami azt jelenti, hogy a 2030-as évektől már az egységes európai valuta lesz itt is a hivatalos fizetőeszköz.

Helyi érdekesség azonban, hogy rendkívüli mértékben el van  terjedve keleti szomszédunknál az eurós fizetés. Na nem a helyi zöldségesnél, vagy az élelmiszerboltban szoktak a románok euróval fizetni, hanem nagyobb értékű ingó, illetve ingatlan tárgyak vételárának a meghatározása euróban történik. Többnyire az eladó ragaszkodni is szokott az eurós tranzakcióhoz, ugyanis azt biztosabbnak érzik, mint a saját nemzeti valutájukat.

Ennek magyarázatát már sokan keresték, és sok üzletember is meglepődik, amikor belevág a romániai cégalapítás után az üzletelésbe.

A román cégek körében is elterjedt az, hogy eurós árjegyzék szerepel azok katalógusaiban, így az ügyfelek az aktuális euró-lej árfolyamon kell hogy kifizessék a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást RON-ban. Mindemellett tudni kell, hogy hivatalosan nem mehet végbe két román cég, vagy a román cég és magánszemély vásárlója között a fizetés euróban, hanem csakis lejben, de sokan ha euróban adják meg a vételárat, akkor aktuális árfolyamon átszámolják azt nemzeti valutájukra.

Az autószalonokban is eurós ár van feltüntetve, de továbbmegyek, hiszen a használt autó piacon is euróban kérik a vételárat, s ott többnyire ragaszkodnak is az eladók az eurós bankjegyekhez, nem szívesen fogadják el a román lejt az eladók. Teszik ezt azért, mert a legtöbb autókereskedő nyugatról vásárolja a gépjárműveket, ahol euróban kell fizessen azokért, így nem akar még valutaváltási veszteséget elkönyvelni.

De nyugodjunk meg, ha betérünk egy cukrászdába, vagy egy ruhaboltba, ott lejben kell majd fizetnünk, az eurót mint korábban írtuk, inkább a nagyobb értékű termékek, ingatlanok esetében használják a románok, vagy az olyan kereskedő cégek árcímkéin szerepel az EUR jele, amelyek külföldről szerzik be termékeiket.

2009-2019 Nagyvárad, George Enescu utca 3 szám. Email: info@eumedjob.eu
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți